Lange sluitersnelheden: camera meebewegen

Wanneer gebruik je het?
Beweging kun je laten zien door de camera mee te bewegen met het onderwerp, bijvoorbeeld van links naar rechts. Het meebewegen wordt ook wel ‘pannen’ genoemd. Door de camera even snel te bewegen als het voorwerp wordt het onderwerp scherp afgebeeld en de achtergrond vaag. Van belang is dat het onderwerp zich in één richting verplaatst en niet in twee richtingen. Zo is het relatief makkelijk om een fiets, motor of auto te volgen. Maar het is een stuk moeilijker om een sporter die van links naar rechts over een sportveld rent en tegelijkertijd omhoog en omlaag beweegt goed te fotograferen met lange sluitersnelheden.


Voor deze techniek gebruik ik vaak een sluitersnelheid tussen 1/4 en 1/60ste seconde. De sluitersnelheid is afhankelijk van de onder andere de snelheid van het voorwerp, de afstand van de fotograaf tot het voorwerp en de gebruikte brandpuntafstand. Aan de hand van drie voorbeelden kan het worden toegelicht.
Een snel bewegend voorwerp, beeldvullend, met een telelens van 200mm vraagt een andere sluitersnelheid (bijvoorbeeld 1/30) dan een snelbewegend voorwerp, beeldvullend met een groothoeklens van 24mm (1/8).
Een langzaam bewegend voorwerp zoals bijvoorbeeld een wandelaar, beeldvullend, met een telelens van 200mm vraagt om een lage sluitersnelheid (1/4 of ½).
Vaak vraagt deze manier van fotograferen enige oefening. De techniek heb je meestal snel onder de knie. Het kost mogelijk enkele honderden beelden om de techniek te perfectioneren. Blijf dus vooral proberen en evalueren: wat moet ik veranderen om een beter resultaat te krijgen? Sneller meebewegen of langzamer, een snelle sluitersnelheid of een langzamere.

De camera kun je ook van boven naar beneden bewegen bij een bewegend of stilstaand voorwerp. Vaak bereik je met deze techniek een bijzonder effect. Kijk maar naar de foto: het beeld lijkt eerder een impressionistisch schilderij dan een foto.



Hoe werkt het?
Voor de techniek om bomen te fotograferen als een impressionistisch schilderij gebruik ik vaak een sluitersnelheid tussen de 1 en 2 seconden, met een 70 mm objectief.












Wat heb je nodig?
- camera met lens
Hoe kun je een lage sluitersnelheid instellen?
Maak alle instellingen ondergeschikt aan de keuze voor de sluitersnleheid
- Kies voor de diafragma voorkeuze en kies een F getal zodat je uitkomt op de gewenste sluitersnelheid
- Kies voor M(anual), zet ISO op 100, selecteer een zo hoog mogelijk diafragma totdat je uitkomt op de gewenste sluitersnelheid


Succes met lange sluitersnelheden.