Lange sluitersnelheden: camera op statief en mensen of voorwerpen bewegen

Wanneer gebruik je het?
Tijdens één van de fotoworkshops is er een foto gemaakt van een klein station in een bergdorp in de Franse Alpen. Het doel was om zowel het station als de mensen te fotograferen die naar het station gaan of er vandaan komen. Onder het motto ‘er bestaat geen station zonder mensen’, zijn er foto’s gemaakt van diverse voorbijgangers. De camera is op het statief gezet en beweegt niet meer. Het zijn de voorbijgangers die bewegen. Enkele voorbijgangers maakten de opmerking dat ze niet gefotografeerd wensten te worden. Daarop hebben we de voorbijgangers gevraagd naar het beeldscherm te kijken achter op de camera. Toen zij zagen dat de voorbijgangers onherkenbaar als een vage vlek in beeld worden gefotografeerd verdween de schroom en konden wij verder gaan met fotograferen. Uiteindelijk zijn tientallen foto’s gemaakt van voorbijgangers. Na afloop is deze foto gekozen. Denk dus niet na één foto dat je klaar bent. Blijf foto’s maken totdat het juiste beeld hebt. Als je voor het eerst op deze manier gaat fotograferen is het lastig vooraf te bepalen hoe het eindbeeld eruit komt te zien.


Tijdens een kermis is de camera omhoog gericht en op statief gezet. Stilstaande delen zijn vlijmscherp. Bewegende delen worden als een waas afgebeeld. 


Hoe werkt het?
Voor deze techniek gebruik ik vaak een sluitersnelheid tussen de 1 en 8 seconden, met een 70 mm objectief. Gebruik een laag ISO, bijvoorbeeld ISO100. Hoe lager het ISO, hoe langzamer de sluitersnelheid.
Gebruik een hoog diafragma getal bijvoorbeeld F22. Hoe hoger het diafragmagetal, hoe langzamer de sluitersnelheid.
 
Wat heb je nodig?
- camera met lens
- statief
- draadontspanner