Hele lange sluitersnelheden

Wanneer gebruik je het?
Sommige effecten bereik je alleen met hele lange sluitersnelheden. Tijdens één van de fotoworkshops te Marken is het gebruik van filters aan de orde gekomen. Tijdens de workshop hebben diverse deelnemers geoefend met het gebruik van zo’n filter. Een filter stelt je in staat licht tegen te houden zonder dat de kleur wordt beïnvloed. Het gevolg is dat de sluitersnelheid verlengd kan worden. Alles wat beweegt wordt vaag. Wolken in de lucht worden strepen, opspattend water wordt als mist afgebeeld. Alleen de voorwerpen die niet bewegen blijven scherp.
Deze techniek stelt je in staat bijzondere effecten te realiseren. Echter het dwingt je om goed na te denken over de compositie. Het beeld kan al snel rommelig worden. Hele lange sluitersnelheden zijn een ideaal middel om je te trainen in het eenvoudig houden van de compositie en krachtige composities te maken.




Op beide foto’s is te zien dat het water in de voorgrond wazig is als gevolg van een sluitersnelheid van vele seconden. Het water beweegt. De scherpte gaat uit het water en het water wordt een wazig en effen vlak zonder detail. De stenen bewegen niet. Alle detail is zichtbaar op de stenen. Ook de niet bewegende achtergrond is scherp. Dit soort foto's kun je alleen maken door gebruik te maken van extra hulpmiddelen zoals filters.Technische gegevens:Bovenste foto: Nikon D300S, 10-24 mm Nikon lens bij 16 mm, ISO 100, F22, 124 seconden
Onderste foto: Nikon D300S, 10-24 mm Nikon lens bij 16 mm, ISO 100, F22, 53 seconden


Op de foto hieronder is te zien dat de lucht beweegt, ondanks de grote afstand en het gebruik van een groothoeklens. Omdat het windstil is beweegt het water in de voorgrond niet waardoor de bergen aan de overkant van de vallei weerspiegelen. Dit soort kleine dingen geven een extra dimensie aan een foto.





Wat heb je nodig?
- camera met een Manual (M) stand en lenzen
- statief
- draadontspanner
- polarisatiefilter; houdt 2 lichtstops tegen en haalt reflecties weg
- filters, houdt licht tegen
- mobiel met timer om de tijd ter meten
-  een extra batterij: lange sluitersnelheden zijn een aanslag op de batterij. De camera heeft behalve de opnametijd evenveel tijd nodig om het beeld op te slaan. Dus een opname van 30 seconden kost nog eens 30 seconden om het beeld op te slaan. Je wil niet met een lege batterij komen te zitten
- poetsdoekje om opspatttend water of zeezout van de lens of de filters te wrijven