Fotoworkshop: waarom is licht zo belangrijk ?

Iedere vakman maakt gebruik van een essentieel product of enkele producten die de basis vormen van het werk. De kwaliteit van het eindresultaat, dat wat de klant ziet, wordt  in belangrijke mate bepaald door de eigenschappen van dit product en de manier waarop de vakman het heeft bewerkt.

Voor een wijnboer is het essentiële product de druif. Uiteraard zijn de fusten, het recept, het ontwikkelproces, de omstandigheden belangrijk. Echter essentieel is de druif.
Voor een chefkok gaat het om de ingrediënten. Niets kan de kwaliteit van verse, in de tuin gekweekte, vrij van bestrijdingsmiddelen, hormoonvrije, niet gepasteuriseerde ingrediënten overtreffen.
Voor een kunstenaar is de essentie niet altijd een materieel product. Voor een musicus is het meest essentiële element de klank. De klank die het muziekinstrument maakt krijgt meer aandacht van een musicus dan welk ander aspect van het musiceren. Omdat het muziekinstrument de klank voorbrengt is dat de reden waarom de musicus zo van het instrument houdt. Een instrument reproduceert geluid maar een instrument is niet het enige dat de klank bepaald. Een musicus zal er alles aan doen om zoveel als mogelijk te weten en leren over klank en geluid. Klank en geluid is voor een musicus van primair belang.

Voor een fotograaf is het meest essentiële element het licht, niet de camera, de lenzen, de software of de laptop. Die zijn belangrijk maar niet het meest essentiële. Licht is fotografie en fotografie is licht. Het komt uit het grieks: photos is licht en graphos is schijven. Fotografie is synoniem voor licht schrijven. Een fotograaf die zijn werk op een kwalitatief hoog peil wil brengen zal zoveel als mogelijk willen weten en leren over het licht. Licht krijgt alle aandacht, is een speerpunt en wordt voor dat je het weet een obsessie.
Een goede fotograaf houdt van licht net zoals een wijnboer van druiven, een chefkok van ingrediënten en een musicus van klank. Voor een fotograaf is de kwaliteit van het licht alles.
Licht vinden en dan vooral het licht dat je nodig hebt om dat ene goede beeld te maken is een kwestie van kennis, ervaring  en gebruik maken van de juiste middelen.

Jeroen Roosen deelt tijdens een workshop zijn kennis over de verschillende soorten licht, welke onderwerpen zich lenen voor bepaalde typen licht en het voorspellen van verschillende soorten licht. Ook deelt hij zijn ervaring en leert de juiste middelen te gebruiken.