Fotoworkshop. Bewolkt weer = ideaal fotoweer!

In de vorige fotoworkshop is de lichtsoort open of heldere hemel uitgelegd. In deze fotoworkshop bespreek ik de lichtsoort diffuus licht.


Diffuus licht is er op een bewolkte dag. Als de lucht helemaal gevuld is met wolken en er geen direct zonlicht is. Omdat er geen direct licht is en er een schaduwen zijn is het contrast minimaal. Diffuus licht levert beelden op met het laagste contrast dat je kunt vinden van een natuurlijke lichtbron.
De zon verlicht de bovenkant van het wolkendek en de waterdruppels in de wolk verspreiden het licht over een groot oppervlak. Als het licht aan de onderkant van het wolkendek komt, is er niet meer één lichtbron maar zijn er vele lichtbronnen. Deze vele lichtbronnen zorgen ervoor dat er nauwelijks schaduwen zijn.
Een tweede kenmerk van diffuus licht is dat er geen blauwe lucht is maar een witte of grijze. Er is geen reflectie van de blauwe lucht op de voorwerpen die worden gefotografeerd. Er is geen direct zonlicht dat de voorwerpen verlicht. Zowel de reflectie van de blauwe lucht als het directe licht verbleken de kleuren. Diffuus licht maakt dat kleuren intenser zijn. Er is geen blauwe waas dat de kleuren verzwakt.
Dit zijn de twee redenen om foto’s te maken met diffuus licht. Het is één van de beste lichtsoorten van een natuurlijke lichtbron.


Kortom: met diffuus licht kun je beelden maken met zacht contrast en verzadigde kleuren.

Voor welke onderwerpen is diffuus licht de beste lichtsoort?
Nu duidelijk is dat diffuus licht te gebruiken is voor beelden met zacht contrast en verzadigde kleuren kun je het onderwerp er op uitzoeken. Denk bijvoorbeeld aan portretten. Schaduwen kunnen een gezicht vervormen en niet alle modellen wil slagschaduwen in het gezicht. Planten en bossen laten meer kleur en detail zien als diffuus licht wordt gebruikt.
Portretten, flora, bossen, stillevens zijn onderwerpen die tijdens een bewolkte dag ideaal te fotograferen zijn.

Toch klinkt het raar want voor het gevoel is het beste weer om foto’s te maken een heldere lucht. Voor het gevoel lijkt het dat je op een bewolkte dag foto’s maakt die donker en somber zijn. Niets is minder waar. Diffuus licht kan fel licht zijn. Soms moet je met diffuus licht meer met de ogen knijpen dan met een open of heldere lucht. Als je iets overbelicht lijkt het alsof een beeld gemaakt met diffuus licht is gefotografeerd op een heldere dag.