Herfsttinten fotograferen: onscherp stellen

Als een foto niet scherp is, kan daar al snel een opmerking over komen. De foto is niet scherp, dus niet goed. Onscherpte kan ook gebruikt worden om een bijzonder effect te bereiken.
In deze blog laat ik twee manieren zien.

Net niet scherp stellen:
Foto 1 laat zien dat op het onderwerp, enkele beukebbladeren,  scherp is gesteld. Echter als je goed kijkt zie je dat niets maar dan ook helemaal niets op de foto scherp is. Geen enkel blad of een deel ervan is scherp. Bovendien is de foto extra vervaagd. Door te vervagen is het glazige en transparante effect versterkt.
De foto straalt: frisse herfstkleuren in een helder beeld.
De volgende camerainstellingen zijn gebruikt: Nikon D300s, ISO100, F2.8, 1/8, witbalans automaat, RAW, polarisatiefilter.

De camera bewegen:
In foto 2 is op een hele andere manier gebruik gemaakt van onscherpte. Hoewel er is scherpgesteld op de beukenbladeren is bewust de camera bewogen. In een andere blog over het onderwerp herfsttinten fotograferen is uitgelegd op welke manier een dergelijke foto gemaakt kan worden.
Foto 2 is op hetzelfde moment op dezelfde locatie gemaakt en bestaat uit dezelfde kleuren; geel, groen en rood. Alleen de verhoudingen zijn anders. Foto 1 is overwegend groen en de aandacht wordt opgeeist door de gele bladeren en een enkel rood blad. Foto 2 is overwegend rood van kleur. Wit komt niet voor in foto 2. De aandacht wordt opgeeist door het gele en groene vlak.