Herfstkleuren fotograferen: wat heb je nodig?

De liefhebbers van kleuren kunnen hun hart ophalen: eind oktober en begin november zijn ze er, de herfstkleuren.
De liefhebbers van herfstfotogarfie kunnen hun hart ophalen. Het is de komende dagen bewolkt en het waait nauwelijks.

Dus...op pad.

Hoe maak je een geslaagde herfstfoto?

De volgende tips helpen:
1. Bewolking zorgt voor witte of grijze reflectie van de kleur van de wolken op de bladeren. Het gevolg is dat de kleur van de bladeren er verzadigder uitziet. Een blauwe lucht reflecteerd de kleur blauw op bladeren. Het gevolg is dat de kleuren flets worden of zelfs gaan schitteren in het zonlicht, waardoor de kleur helemaal flets wordt.
2. Bewolkt weer heeft nog een tweede voordeel. Het zorgt dat het licht gelijkmatig wordt verspreid. Er zijn geen schaduwen. Afwezigheid van schaduwen en een egaal gespreid licht helpt om kleuren vol en verzadigd te maken.
3. Tijdens het fotogtaferen kun je als fotograaf een polarisatiefilter gebruiken. Met een polarisatie filter kun je reflecties wegfilteren. Door een polarisatiefilter te gebruiken maak je kleuren met een bewolkte lucht nog voller en meer verzadigd. Heb je er geen? Dan weet je wat je kunt vragen met de verjaardag of Sinterklaas.
4. Maar bewolkt weer en een polarisatiefilter hebben een nadeel. Je bent overgeleverd aan lange sluitersnelheden. Lange sluitersnelheden kunnen leiden tot onscherpe beelden. Om te voorkomen dat foto's onscherp worden kan een statief worden gebruikt met draadontspanner. Heb je er geen? Dan weet je wat je kunt vragen met de verjaardag of Sinterklaas. Helaas voor de gulle gevers: de kosten lopen op.
5. Ga op pad met windstil weer of weer met weinig wind. Er worden lange sluitersnelheden gebruikt. Als er teveel wind is bewegen de bladeren. Het gevolg is dat de bladeren onscherp worden en de boomstammen scherp. Het doel is om alles scherp in beeld te krijgen.
6. Maar als je eenmaal het materiaal hebt en op pad gaat met bewolkt en winstil weer dan kun je je meten met de beste topfotografen.

Samenvattend: wat heb je nodig?
- Een camera met een Manual (M) stand
- Een lens
- Een polarisatiefilter
- Een statief
- Een draadontspanner
- Bewolkt en windstil weer