Sportfotografie: 8 beelden per seconde

Een beetje body van een gerenomeerd camera merk kan 6 tot 8 frames per seconde in RAW fotograferen. Dat is een handig feature, vooral bij sportfotografie.

Sportfotografie lijkt simpel. Scherpstellen op het gezicht van de sporter of op een gebied rondom het middel. Daarna met de lens en het geselecteerde scherpstelgebied de sporter volgen tijdens de beweging. En ondertussen houd je de knop ingedrukt: niet loslaten.

Voordat je het weet heb je honderden foto's.

De 13 foto's zijn in minder dan 2 seconden gemaakt. Want 2 seconden x 8 frames per seconde = 16 beelden en het zijn maar 13 beelden. En als ik de metagegevens controleer van ieder beeld dan klopt het. Inderdaad 13 beelden in minder dan 2 seconden in RAW formaat.

Bekijk ieder beeld maar eens afzonderlijk. Ieder beeld lijkt een beweging op zich. Een technisch hoogstandje van de sporter. Iedere foto is een puzzle stukje van de beweging. Alle puzzle stukjes, alle bewegingen bij elkaar vormen één technische handeling. Deze handeling moet je als sporter succesvol uitvoeren tijdens een oefening en ook beheersen als je onder druk wordt gezet door een tegenstander zoals hier tijdens een wedstrijd van meisjes Nederlands elftal tot 16 jaar in een wedstrijd tegen Duitsland.
Met het blote oog is de beweging nauwelijks te volgen, laat staan te onthouden. Daarom zijn er fotografen met camera's. Dan kunnen we het allemaal achteraf nog eens op het gemak bekijken. Zo snel gaat sport.

Succes met het maken van betere foto's:
http://www.jeroenroosen.nl/