Fotoworkshop compositie: de ideale beelduitsnede

Stijn: deze fotoworkshop is speciaal voor jou!

Er zijn verschillende methoden om een compositie eenvoudig te houden. Tijdens de komende fotoworkshops komen ze allemaal aan bod. Dat zijn mogelijkheden die iedere handmatig in te stellen camera biedt zoals diafragma, sluitersnelheid, objectief keuze.  Dat zijn mogelijkheden die de fotograaf heeft zoals zien van een beeld, een onderwerp isoleren,  lichtomstandigheden te kiezen en een standpunt innemen.
 Er zijn nog enkele andere methoden die helpen om de compositie te vereenvoudigen.


Ideale beelduitsnede

Het principe van de ideale beelduitsnede bestaat eruit om het beeld horizontaal en vertikaal in 3 gelijke stukken te verdelen. Er zijn 4 plaatsen waar de lijnen elkaar kruisen. Daar waar de lijnen elkaar kruisen wordt de ideale beelduitsnede genoemd. Een vuistregel is om het hoofdonderwerp op één van de vier optische posities te plaatsen.

Schematisch ziet dat er als volgt uit:
Centraal of symmetrisch
Sommige onderwerpen lenen zich bij uitstek om een symmetrisch beeld te maken zoals gebouwen of aangelegde landschappen. Klassieke onderwerpen lenen zich prima voor een symmetrisch beeld dat zowel links-rechts als boven-onder is gecentreerd.

Kijkrichting van een mens of dier

Een gouden regel in de Westerse cultuur is dat een persoon of een dier ruimte nodig heeft in de kijkrichting. Dit betekent dat een persoon die naar rechts kijkt, links beneden of boven in beeld  wordt geplaatst. De foto van mijn portret is zo’n voorbeeld van deze compositieregel.

BalansSommige elementen in een beeld zijn essentieel. Als je één beeldelement weghaalt is het beeld saai. Het effect is weg. Neem bijvoorbeeld de zwart wit bergfoto. Als je de wolk linksboven afdekt me je hand krijg je een heel ander beeld. Die ene wolk is erg bepalend voor de compositie van het beeld. De wolk zorgt ervoor dat het beeld in balans is. De wolk rechtsboven in beeld is echter minder relevant voor de compositie. Als je die afdekt met je hand is de impact beduidend kleiner. Het maakt weinig uit of deze wolk wel of niet in beeld is.
Het meertje is ook een belangrijk element in de compositie. Het meertje en de wolk brengen het beeld in balans. En als je goed kijkt zie je dat de wolk en het meertje beide in een idelae beelduitsnede zijn geplaatst.
 
Probeer het zelf
Maak 5 foto’s van hetzelfde hoofdonderwerp en plaats het in één van de vier optische hoeken en daarna centraal in het midden. Wat valt je op? Welk beeld bevalt je het best?
Maak een foto waar een persoon of dier het beeld in kijkt en het beeld uitkijkt. Welk beeld bevalt je het best?
Waar zou jij het hoofdmotief plaatsen?
Check deze blog...
http://jeroenroosen.blogspot.com/2010/12/winterfoto-of-zomerfoto.html